26.11.10

בקלאווה Baklava






2 כפות שקדים ופיסטוק חלבי קצוצים גס
2 כפות קינמון מעורבבות עם חצי כוס סוכר
3/4 חבילה עלי פילו
300 גר' חמאה מומסת
סירופ


סירופ

3 כפות סוכר
1.5 כוסות מים
1 כף מיץ לימון סחוט טרי
1 כפית מי ורדים

* יש לזכור לכסות את העלים שטרם בשימוש במגבת לחה.

לשמן תבנית פיירקס ולהניח מעל 2 דפי פילו. להבריש את הדף העליון בחמאה ולהמשיך כך עד מחצית הבצק.

לערבב שקדים, פיסטוק, סוכר וקינמון ולפזר מעל שכבת הבצק העליונה.

לכסות בעוד עלים ולשמן כל 2 דפים - לא לשכוח -. יוצקים מעל את החמאה שנשארה ואופים בתנור שחומם מראש ל 170 מעלות כ 35 - 45 דקות.

מכינים סירופ - ממיסים סוכר במים, מוסיפים מיץ לימון וממשיכים לבשל כ 10 דקות עד הסמכה. את מי הורדים להוסיף לקראת סוף הבישול. מצננים.







Baklava

2 cups walnuts or pistachio nuts, finely chopped
1/2 cup sugar mix with 2 tabs cinnamon
1 pound package phyllo dough
1 pound unsalted butter
 Syrup


When working with phyllo, always keep sheets that are not being used covered with damp cloth.

Preheat oven to 350 degrees. Grease 18-by-12-inch heavy pan with high sides with butter. Do not use a cookie sheet. Add half of dough. Combine nuts, cinnamon and sugar in bowl. Sprinkle over layer of dough. Top with remaining half of dough. Make diagonal crisscross cuts through dough, an inch apart, and creating diamond-shaped piece. Pour melted butter over all and bake in preheated oven 45 minutes. Cover with cold syrup.



Syrup
3 cups sugar
1 1/2 cups water
1 tablespoon lemon juice
1 teaspoon rose water 


Dissolve sugar in water, add lemon juice and bring to a boil. Skim off foam and continue to boil stirring occasionally (about 10 minutes) Add rose water towards the end of cooking. Let syrup cool.