7.12.10

Cooking is fun + Gravlax






It was fun, especially since we were cooking with the chef instead of one man demonstration.


The event : New product - Avocado Oil (it is good, believe you me).

We have parted to couples and  threesome and after a short product introduction we started to cook.



Terrific mood accompanying  Chef Yair Feinberg’s recipes, the event was excellent.





Rich in mono-unsaturated fat, which is why it is so healthy and similar to olive oil in color and texture, Avocado oil can substituted for olive oil in the kitchen. The oil is light-dark green due to a high chlorophyll content .

My cooking partner and I have cooked lamb chops in pepper sauce and prepared orange salad with avocado oil. Others prepared Vanilla icecream , gravlax, pesto and foccacia.





Gravlax - Raw Salmon

2- 3 ready salmon fillet
2-4 tabsp coarse salt
1 tabsp sugar
1 teasp ground white pepper
I cup chopped fresh dill


Keeping the skin on, pat fillet dry with paper towel. Sprinkle on it some coarse salt. Season Fillet with sugar, pepper, dill and salt.  wrap tightly in aluminum foil .   Place  light weight on top and keep in a cool place. When serving remove foil, scrape off excess seasoning and cut into thin slices.






היה כיף, במיוחד מאחר ואנחנו בישלנו. התחלקנו לזוגות ושלישיות וכל  קבוצה הכינה מתכון אחר.

 

האירוע: השקת שמן אבוקדו
עשיר בשומן רווי וסוכרים, דומה שמן האבוקדו בצבעו ובמרקמו לשמן הזית ויכול להחליף אותו במטבח בקלות בין אם בבישול, טיגון, אפיה או תיבול.

השמן המיוצר מ 100% פרי האבוקדו  מקבל את צבעו מכמות הכלורופיל הגבוהה הנמצאת בו. הכלורופיל כפיגמנט בעל השפעה אנטי בקטריאלית וחיוני להפקת חמצן ע"י צמחים (נראה לכם שהחתולה שלי סתם לועסת דשא ? J )

 


יונתן (ההוא מהתמונות) ואני התמקדנו בהכנת צלעות טלה מצופים בעשבי תיבול, פירורי לחם ושמן אבוקדו מלווים ברוטב פלפלים (תמונה מעלה). יונתן "פילט" הדרים ואני קישטתי את צלחת הסלט שלוותה בגרבלקס, סלק ושמן אבוקדו כמתבקש.


Gravlax - קרפצ'יו סלמון

2-3 פילטים של סלמון
 2-4 כפות מלח גס
1 כף סוכר
1 כפית פלפל לבן
כוס שמיר קצוץ טרי 
 
מנגבים ומייבשים את הפילטים במגבת נייר. מפזרים מעל מלח גס. שמיר, סוכר ופלפל. עוטפים היטב בנייר אלומיניום. מניחים משקולת על נתחי הסלמון ושומרים  במקום קריר. לפני ההגשה מסירים את נייר הכסף, לנקות בעדינות את התיבול שנשאר על הפילטים,  לחתוך לפרוסות דקות.

 
מצב רוח נהדר, אוירה לא רשמית בליווי המתכונים של שף יאיר פיינברג יצרו אירוע מעולה.

טעם השמן : מעולה

מחיר השמן : יקר